Van ilinin göç yolu üzerinde yerleşim yeri oluşu nedeniyle özellikle son yıllarda yabancı uyruklu kişilerin dramatik göç hikayelerine tanık olmaktayız. Çok az vakanın yerel basına yansıması da olaylardan haberdar olunmasına engel olmaktadır.
Özellikle insan kaçakçılığının yoğun olduğu kadın ve kız çocuklarının korunmasız ve istismara açık durumları endişe verici bir tablo olarak karşımıza çıkmaktadır.
Çifte dezavantaj yaşayan engelli kadınlar ve kız çocukları ciddi risk altındadır. Bu konuda ciddi adımların atılması şarttır. Sosyal yardımlaşma vakıflarının ve yerelde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının desteği lokal çözümler getirmekte, ancak göçmenlerin güçlenmeleri ve iyi yaşam şartlarına erişimlerine ne yazık ki yeterli olmamaktadır.
Özellikle savaştan kaynaklı göçlerde en çok rastladığımız bedensel ve işitme engelinin sonradan oluşu ve yaygınlığıdır. Sağlık Bakanlığı’nın medikal destek konusunda yeterli olmayışı özellikle engelli kız çocuklarının hayatlarını zorlaştırmaktadırlar. Van ilinde İran, az sayıda Suriye ve Afgan vatandaşları bulunmakta, kısa süreli ikamet edenlerin içinde kalıcı olarak kalan bireyler de bulunmaktadır. Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (VİED) olarak yereldeki mahalle ziyaretleri ve saha gezilerimizde de gözlemlerimiz ve tespitlerimiz göç manzarasının dehşet verici olduğunu gösteriyor. Özellikle biraz parası olanların araçlarla, parasız olanların ise yürüyerek İran üzerinden 35 ya da 40 günde Van’a geçiyorlar. Yol boyunca yaşanan istismar ve şiddet ayrıca ele alınması gereken önemli bir sorun. Yaşanan insan hakları ihlalinin boyutları gün geçtikçe artmakta. Adını vermek istemeyen bir bedensel engelli Afgan göçmen 40 günde Van’a vardığını açlık ve anlatamayacağı derecede korkunç günler geçirdiğini paylaşıyor. Bu alanda yerelde göç sorununun görünür olmasını sağlayan gazeteci RUŞEN TAKVA, zorlu yaşam şartlarında göç yolunda yaşanan dramları bire bir anlattı. İşitme engelli kız çocuklarının işitme cihazına, koklear implant ameliyatı, özel eğitim desteği ve diğer medikal araç gereç desteklerine erişimleri çok kısıtlı. Duyma ve konuşmanın belli bir yaş sınırı olması sebebiyle en kısa sürede müdahale edilmesi için gerekli teşebbüsleri yapmaktayız fakat hukuki engeller bu çocukların mağduriyet yaşamasına sebep vermektedir.
https://www.diken.com.tr/o-esnada-vanda-her-gun-binlerce-multeci-turkiyeye-giriyor/
https://halktv.com.tr/gundem/gazeteci-takva-afgan-gocmenlerle-ilgili-onemli-detaylari-anlatti-gecisler-sabah-7-466492h
https://www.mlsaturkey.com/tr/gazeteci-rusen-takva-afgan-gocmenlerin-uzun-yolculuguna-dair-